Rijke landen eten te veel omdat voedsel goedkoop en bedwelmend overvloedig is, maar de algemene bevolking is enigszins ondervoed als het gaat om gezond eten. Dit komt omdat voedingsmiddelen vaak essentiële voedingsstoffen missen, namelijk antioxidante voedingsstoffen. Dit kan echter worden verholpen door het gebruik van voedingssupplementen die vitamines, mineralen, essentiële vetzuren, aminozuren, enzymen, kruiden, vezels, bijenproducten, probiotica en fyto-oestrogenen bevatten. voedingssupplementen kopen zijn er in verschillende vormen en formuleringen, waaronder tabletten, capsules, poeders, vloeistoffen en kruidenextracten.
Hoewel veel mensen denken aan een gezond dieet dat rijk is aan vitamines en mineralen, kunnen moderne veehouderijpraktijken, voedselproductie en kookmethoden een aanzienlijke invloed hebben op de voedingswaarde van wat we uiteindelijk op ons bord krijgen. Bovendien is bekend dat inblikken, invriezen, hakken, schillen, koken en het gebruik van voedselconserveringsmiddelen sommige essentiële voedingsstoffen uitputten. Op hun beurt kunnen luchtverontreiniging door auto-emissies en chemische fabrieken en giftige stoffen in voedsel bijdragen aan de behoefte aan voedingsstoffen, vooral voor micronutriënten.
Er zijn vragen over de werkzaamheid, veiligheid en risico’s van toxiciteit rond het rijk van voedingssupplementen. Al deze factoren zijn, althans gedeeltelijk, gerelateerd aan de bron van het supplement, de zuiverheid, dosering en mogelijke interacties tussen de verschillende supplementen/ingrediënten en/of voedingsfactoren en, belangrijker nog, de voorgeschreven medicatie. Dit wordt nog verergerd door het enorme aanbod aan supplementen dat uit verschillende bronnen verkrijgbaar is.
Om deze nadelen te voorkomen, moet u uzelf de volgende vragen stellen: Welke supplementen moet ik nemen? waarom en waarvoor? welke merknaam? Hoelang zal het duren? Wat is de beste manier? Hoeveel supplementen moet ik nemen en voor hoe lang? Zijn er interacties met medicijnen die u momenteel gebruikt? Wat zijn de eventuele contra-indicaties?
Het zelf voorschrijven van voedingssupplementen is een veel voorkomend verschijnsel bij moderne mensen. Aanbevelingen van vrienden of familieleden aan de meerderheid van de bevolking die supplementen gebruikt zonder rekening te houden met individuele verschillen, voedingsstatus, fysiologische behoeften of medische geschiedenis zijn voldoende bewijs. Hoewel de meeste voedingssupplementen die tegenwoordig op de markt verkrijgbaar zijn, worden gereguleerd door strikte procedures, is dit een risicovolle praktijk. Onbedoelde duplicatie of overdosering door consumenten is een probleem, vooral wanneer supplementen in grote hoeveelheden of gedurende een lange periode worden ingenomen zonder begeleiding of aanwijzingen van een zorgverlener.
Mensen moeten zich ervan bewust zijn dat de behoefte aan supplementen meestal wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Onder hen zijn slechte eetgewoonten, veelvuldig diëten, moderne landbouw- en productiepraktijken, afhankelijkheid van kant-en-klaarmaaltijden, stressniveaus, niveaus van milieuverontreinigende stoffen en een te grote afhankelijkheid van bepaalde medicijnen. Antibiotica en steroïden, dieetbeperkingen vanwege morele en religieuze overtuigingen, culturele/ideologische factoren en de aanwezigheid van chronische of slopende ziekten. Bovendien hebben gebruikelijke voeding, lichaamsbeweging, zwaar alcoholgebruik, roken en sociale en werkomgevingen allemaal direct of indirect invloed op de behoefte aan vitaminen en mineralen. Zoals eerder vermeld, beïnvloeden bereidings- en kookmethoden, opslag, raffinage/verwerking, additieven, giftige stoffen, pesticiden en andere chemicaliën de voedingswaarde van voedsel.